Nieuws

Hieronder is het mogelijk om al het nieuws te vinden.

Bezoek nieuw Ziekenhuis Knokke

Donderdag 28 september 2017


Op donderdag 7 september heeft op uitnodiging een delegatie van Nieuw Gemeentebelang een bezoek gebracht aan het in aanbouw zijnde ziekenhuis AZ Zeno te Knokke voor een bezichtiging.
Het nieuwe ziekenhuis is straks te bereiken via de Natienlaan (weg Westkapelle Knokke) waarbij op de afslag Kalvekeetdijk nog een rotonde komt, om zo het ziekenhuis snel te bereiken.
Aankomend bij de bouwplaats aan de Kalvekeetdijk is direct te zien dat het om een imposant bouwwerk gaat. Het gebouw heeft een vorm van een vliegtuig wat rust op een technisch doordachte berekende stalen constructie met grote ringen waar het gebouw op rust. Een technisch hoogstandje. Duidelijk is te zien aan de bergen grond rondom het gebouw en de infrastructuur dat men druk doende bezig is en er nog heel wat werkzaamheden uitgevoerd moeten worden.
Op de bouwplaats komen we eerst aan bij een gebouw waar de dialyse en de keuken worden gehuisvest via een ondergrondse tunnel die met het ziekenhuis verbonden wordt.
Op het onderste niveau (half ondergronds) bevindt zich de keuken die de bereidingen voor de beide ziekenhuizen (Knokke en Blankenberge) en het woonzorgcentrum De Lindeboom zal klaarmaken. Op dit niveau zullen de nodige compartimenten voorzien zijn zoals bereidingsruimte, koelcellen, koude keuken, berging droge voeding, portioneringsruimte, warme keuken, afwasruimte enz.
Op de gelijkvloerse verdieping zal een dialysecentrum zich bevinden. Personen die hier frequent hun behandeling krijgen zullen daar in een aangename sfeer verblijven met een riant zicht op een mooie omgeving. Doorlopend naar het hoofdgebouw zien we de infrastructuurwerken zijn voltooiing krijgen, met een toegangsweg naar een parking voor bezoekers en tevens een parking voor het personeel.
De ambulance krijgt een eigen toegangsweg via de Natielaan. Daarnaast is er een heliplatform voorzien voor de mug helikopter.Het terrein waarop het ziekenhuis staat is twintig hectare groot. Het totale vloeroppervlak van het ziekenhuis is 48.811 vierkante meter.Het nieuwe zorgcentrum omvat een ziekenhuis, revalidatiecentrum (met een groot bad), zorghotel, polikliniek, auditoria, publieke evenementenruimte en de al vernoemde helihaven.Het nieuwe ziekenhuis zal zowel functioneel als toekomstgericht en duurzaam zijn en het landelijke karakter van de omgeving bewaren.
Architectonisch wordt het ziekenhuis geïnspireerd op het surrealistisch werk van René Magritte, zweeft het als ware boven het landschap en wordt tot in de ondergrondse ruimtes toe door licht en natuur gedomineerd. De link tussen binnen en buiten, tussen zorgfaciliteiten en publieke ruimtes is vrijwel naadloos met als gevolg een uitnodigde en inspirerende omgeving. Het ontwerp is een treffend voorbeeld van "levende architectuur”.Het ontwerpteam doorbrak de traditie van ziekenhuizen als functionele dozen met steriele ruimtes en richt zich op harmonie van medische functies, persoonlijke geruststelling en sociale interactie. Op het gebied van engineering is een duidelijke keuze gemaakt voor toepassing van duurzame en energiebesparende maatregelen, zonder in te boeten op de hoge comforteisen.Onder andere een biomasketel, warmtekrachtkoppeling en boorgatenopslag dragen bij tot duurzame energieopwekking. Ingenium staat in voor de studie van de volledige technische uitrusting van het gebouw alsook voor de commissionering bij het nieuwe ziekenhuis.
In het gebouw is er een ruime centrale ontvangstruimte met diverse functies zoals consultaties.We hebben daarbij verschillende verdiepingen bezichtigd waar verschillende functies zijn ondergebracht zoals operatiekamers (9 in totaal), een spirituele tuin, de spoedafdeling en o.a. het revalidatie bad, wat heel ruim is gesitueerd.Op de derde verdieping hebben we de patiëntenkamers bezocht die op het bed na al volledig zijn ingericht en voldoen aan de meest gestelde eisen voor het verblijf in een ziekenhuis.
Opvallend is het uitzicht op de patiëntenkamers van de mooie groene omgeving waar nog werken uitgevoerd worden zoals groen aanplant, de aanleg van vijvers en waterpartijen enz.

Bij dit moderne comfort in de kamer en het uitzicht waant men zich al snel in een vakantieomgeving. Dus dat heeft mogelijk invloed op het genezingsproces. Duidelijk waren we onder de indruk van dit imposante gebouw, wat zowel architectonisch als technisch hoog scoort. Wij gaan er vanuit dat de medische zorg hier op hetzelfde niveau een afspiegeling van wordt. Tot slot;Een warme en menselijke leefomgeving dicht bij de natuur geeft patiënten de kans om sneller te genezen. Verschillende studies tonen aan dat omgevingsfactoren zoals aangenaam uitzichten, groen, kleur, sociale activiteiten, enz. het genezingsproces sterk kunnen beïnvloeden.(Bron: Design & Heath-Alan Dilani)




Terug naar nieuws.
Heeft u vertrouwen in de wijze waarop de gemeente de nieuwe taken op gebied van Jeugdzorg, WMO en Participatie gaat uitvoeren?

Als de gemeente dat gaat doen in overleg met alle partijen, dan heb ik er wel vertrouwen in.

Ik moet nog maar zien of dat allemaal wel goed komt.





Deze pagina delen via:
Delen op Twitter Delen op Facebook Delen op Linkedin Delen op Google+ Delen via e-mail